Tønder Festival offentliggør 8 nye topnavne

Tønder Festival offentliggør 8 nye topnavne

 

Programmet bugner mere og mere, og årets Tønder Festival kan nu afsløre endnu en stribe fine internationale og nordiske navne, der er selvskrevne til landets største folk- og rootsfestival. Det tegner til at blive et brag af en fødselsdagsfest, når Tønder Festivalen 2014 går løs sidst i august. Otte nye navne er nu tilføjet programmet på festivalen, der i år fejrer sin 40 års fødselsdag.

Krebs og Mikael K
Poul Krebs , der har fået særdeles gode anmeldelser af det ny album ”Asfalt”, kommer med et stjernehold med blandt andre vennerne Kevin Welch (USA) og Henning Kvitnes (Norge). En anden markant dansk sangskriver er også klar til Tønder, nemlig Mikael K & Klondyke, der er superaktuel med albummet ” Sange fra nord”.

Violinist i verdensklasse
En af dansk folkemusiks fineste ambassadører er violinisten Harald Haugaard. Sammen med sit band og sangerinden Helene Blum står han på scenen i Tønder til august.

Samarbejde mellem festivaler
Harald Haugaard har desuden som kunstnerisk leder af nabofestivalen FolkBALTICA i år indgået et samarbejde med Tønder Festival om talentudvikling af unge folkemusikere. FolkBALTICAs ungdomsensemble med 40 talentfulde musikere optræder i Tønder og indgår i festivalens Master Class Workshop med internationalt kendte musikere.

Fut i folkemusikken
To store dansk/nordiske folkemusikbands har også meldt sig under fødselsdagsfanerne i Tønder. Det otte mand store Habadekuk vil sikre en omgang fest, farver og folkemusiktradition. Det samme vil Big Basco med deres unikke blanding af træ og messing, traditionsmusik og eksotiske rytmer.

Gensyn med internationale navne
Irske Hudson Taylor har de seneste to år været absolutte publikum-darlings i Tønder, og de vender tilbage også i år. Fra USA kommer en værdig repræsentant for Guthrie-familien, nemlig Sarah Lee Guthrie (datter af Arlo Guthrie) sammen med Johnny Irion. Duoen Madison Violet fra Canada er også tilbage, denne gang med band.

KUNSTNERE – FACTS:

Poul Krebs med venner (DK/USA/N/S)
Nu da festivalen kan fejre 40 års fødselsdag må det være passende at nævne, at en ung og langskægget Poul Krebs stod på scenen i Tønder i 1981 – sammen med sangskriverkollegerne John Nørgård og Lars Lilholt. Poul Krebs havde i 1979 udgivet sit første album ”Efter Stormen” og i mange år været rejsende i folkemusik sammen med guitaristen Knud Møller. I år fylder han 58, sangskriveren og trubaduren Poul Krebs. Han er for længst blevet folkeeje, har udgivet nogle og tyve plader og turneret flittigt i årtier. Hans seneste album ”Asfalt” har fået særdeles fine anmeldelser. Tønder Festivalen har haft glæde af Poul Krebs adskillige gange. Ofte i særlige projekter som for eksempel The Song Island Revue i 2008 med blandt andre vennerne og sangskriverne Kevin Welch fra USA og Henning Kvitnes fra Norge. De gør også Poul Krebs selskab på scenen i Tønder i år sammen med guitaristen Dustin Welch (søn af Kevin Welch) og den norske sangerinde Ida Jenshus. Og bandet? Det bliver næppe ret meget bedre: Guitaristen Rune Kjeldsen, bassisten Troels Skjærbæk, tangentspilleren Palle Hjorth og den svenske trommeslager Christer Jansson.
www.poulkrebs.org

Habadekuk (DK)
Otte mand høj med godt gang i polkaer, jigs og rytmisk opfindsomhed. Habadekuk tager sig kærligt af den danske spillemandsmusik og blander den med eksotiske rytmer, jazz og meget andet. Repertoiret er både gamle melodier fra Thy, Fanø, Læsø og andre danske egne med stærke folkemusiktraditioner og helt nye kompositioner. Navnet Habadekuk stammer fra en gammel Fanø-melodi, og titlen på bandets helt nye album ”Kaffepunch” må siges at være en lun hilsen til de stolte traditioner på Fanø. ”Kaffepunch” udkom i maj ved Habadekuks koncert på årets SPOT Festival. Habadekuk har tidligere foldet sig ud på Tønder Festivalen – blandt andet ved åbningskoncerten på festivalen i 2012. De otte musikere er garvede gutter på den danske folkemusikscene og er også stærkt på vej frem i udlandet. Habadekuk har turneret i Asien og Canada og har optrådt på en lang række europæiske folkfestivaler. Adskillige priser er det blevet til, og i år modtager Habadekuk ”Den Danske Folkemusikpris” (Skagen Festivalen). Habadekuk er: Kristian Bugge, violin, Anders Ringgaard, trækbasun, Jakob Holdensen, trompet, Rasmus Fribo, saxofon, Rasmus Brylle, trommer, Søren Lund, kontrabas, Theis Juul Langlands, klaver, og Peter Eget, harmonika.
www.habadekuk.dk

Mikael K & Klondyke (DK)
”Sange fra nord” hedder det nye og sjette album fra Mikael K & Klondyke. Til albummet udsendes samtidig en fotobog og fortællinger om sangene og de personer, skæbner og steder, albummet handler om. Mikael K er en historiefortæller af fineste format. Hans forrige plade ”Udkantsland” fra 2011 fik flotte anmeldelser for dens poetiske og humoristiske nerve. Mikael K & Klondyke bevæger sig i et dansk univers med country, folk, rootsrock, pop og vise-tradition rundt om historierne.
Tønderpublikummet vil huske sidste gang, Mikael K var her. Det var en magisk fredag middag i Telt 2 i 2012. Her fik historierne frit løb, og publikum kvitterede med et nærvær af den slags, der får kunstnerne til at yde mere, end de selv tror muligt. Mikael K er nu tilbage med flere historier, som han selv kalder for ”true stories fra Nordjylland”. Sangene handler om mennesker, som Mikael K har lært at kende i Nordjylland, hvor han bosatte sig for nogle år siden. Mikael K – Mikael Ryberg Kristensen – har modtaget et hav af priser, siden han dannede sit band Klondyke i år 2000.
www.klondyke.dk

Big Basco (DK/S)
Selv kalder de Big Basco en ”legering i folkemusikken”, og det er ikke helt ved siden af. For træ og messing smelter sammen i en særlig egenart, når violiner og cittern møder flygelhorn, valdhorn, trombone og tuba – og med harmonikatoner flettet ind hist og her. Basco er en kvartet bestående af Hal Parfit Murray, vokal, violin og mandola, den svenske citternspiller Ale Carr, også kendt fra Dreamer’s Circus, Andreas Tophøj, violin og viola, og Anders Ringgaard, som også er med i Habadekuk, på harmonika og trombone. Når de kalder sig Big Basco og hidkalder messing som forstærkning, står Mads La Cour, flugelhorn, Ulrik Kofoed, valdhorn, og Jonatan Ahlbom, tuba, også på scenen. Musikken er nordisk, engelsk, skotsk, irsk og nordamerikansk. Der bliver lånt flittigt fra traditionerne samtidig med, at Basco giver sit eget bud på folkemusikken i dag. Basco turnerede i september 2013 med sangerinden Julie Hjetland, i oktober gav de koncert sammen med DR Bigband, og senere på året kom deres tredje album “The Remarkable Return of Old Man Basco”.
www.bascoband.com

Harald Haugaard Band feat. Helene Blum (DK)
Næppe nogen tør bestride, at Harald Haugaard er en virtuos, ja, nærmest en ekvilibristisk mester på sin violin. I kraft af både det og et hæsblæsende højt aktivitetsniveau gennem de seneste 15 år står han i dag som et fyrtårn i dansk folkemusik. Hans navn er stadig nærmest synonymt med begrebet ”dansk folkemusik” i udlandet. Alligevel er det først de senere år, efter ikke mindst 10 succesrige års turneren over det meste af verden med makkeren Morten Alfred Høirup, at han har optrådt og udgivet plader i eget navn. Først i 2009 kom ”Burning Fields” og i 2012 ”Den femte søster”, hvor han for første gang fremstod som solist med et eget band og med egne kompositioner. Der er fortsat stor efterspørgsel på Haugaard såvel inden- som udenlands, i dag optræder han som oftest med hustruen Helene Blum. Hun har med sin unikke sangstemme også en solokarriere med flere udgivelser bag sig. Sammen, og i håndplukket musikalsk indpakning, kan vi se frem til både medrivende og særdeles smuk dansk musik af allerhøjeste kvalitet. Bandet er: Harald Haugaard, violin, Kirstine Elise Pedersen, cello, Mattias Peréz, guitar, Mikkel Grue, guitar, Sune Rahbek, slagtøj, Helene Blum, sang.
www.haraldh.dk

Hudson Taylor (IRL)
Det sker ikke ofte, at Tønder Festivalen booker samme band tre år i træk. Men mange vil blive meget glade, når Hudson Taylor og deres band på trods af travlhed kommer tilbage for at spille og råhygge sig overalt på festivalen. De unge irere har allerede spillet på Hyde Park foran Rolling Stones, turneret som support for Jake Bugg og været med til at hylde Paul Simon i Carnegie Hall i New York sammen med mange kendte solister. Nu er Hudson Taylor begyndt selv at headline festivaler, har fået kontrakt med et af de største pladeselskaber, og bandets første hele album udkommer til september i år. Det tegner bestemt til succes for HudsonTaylor. Brødrene Harry og Alfie Hudson-Taylor (20 og 22 år) fra Dublin har allerede stor erfaring med at optræde, de skriver meget iørefaldende musik og gode, vedkommende tekster, og så har de en ganske særlig charme på scenen, sprudler af ægte spille- og sangglæde, og stemmerne klinger godt sammen. Hudson Taylor rammer et meget bredt publikum. Tønder har været så heldig at følge dem fra starten, og selvfølgelig blev de inviteret til festivalens fødselsdag. Tre år i træk eller ej.
www.hudsontaylormusic.com

Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion (USA)
Tønder Festival er en hjemmebane for Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion. Som Sarah Lee siger, ”Vi føler os så meget som en del af Tønder Festivalen, at de år, hvor der ikke er nogen Guthrie’er på plakaten, synes vi ligesom, der mangler noget”. Sarah Lee kom som 20-årig til Tønder første gang i 1999 med sin far, Arlo Guthrie. Den oplevelse var medvirkende til at hun tog en stor beslutning, nemlig at blive musiker og dermed fortsætte linjen i familien. Efter en kort periode som solist mødte hun Johnny Irion, der kom fra rock- og bluesmusikken. Sarah Lee, med sin stærke baggrund i folk og roots, og Johnny er siden nærmest smeltet musikalsk sammen, og man kan vel bedst beskrive stilen på duoens seneste album, ”The Wassaic Way”, som blød americana. Cd’en kom sidste år og er produceret af Jeff Tweedy fra Wilco. Selv om duoen har bevæget sig lidt længere væk fra folkemusikken, fletter Guthrie og Irion stadig sange af Sarah Lees bedstefar Woody Guthrie med ind i koncerterne. Alle Sarah Lees søskende spiller, skriver og synger, og heller ikke parrets to døtre er uvant med scenen.
www.sarahleeandjohnny.com

Madison Violet (CAN) 
Madison Violet alias Lisa MacIsaac (guitar, violin, sang) og Brenley MacEachern (guitar, sang) fra Canada vender tilbage til Tønder. Det er et par flittige piger, som tager på lange ture, især i Nordamerika og Australien. I det hele taget har ”down under” fyldt meget for de to i mange år. Duoen har vundet mange priser og er et populært liveband, hvor de kommer frem. Og hvad er så hemmeligheden? Deres musik springer simpelthen selv ind i øregangen af de fleste lyttere. Canada er kendt for sine gode sangskrivere. Gode, lyriske sange spillet i up-tempo, ”canadisk americana-stil” kombineret med rigtig god publikumskontakt er bestemt en del af succes’en. Lisa MacIsaac har en musikalsk baggrund som usædvanlig god traditionel fiddler fra Cape Breton. Brenley MacEachern kommer fra Ontario og har især country og popmusik med sig i bagagen. Madison Violet har desuden også turneret som support for Runrig, og Lisa har spillet med Bruce Guthro. Madison Violet forstærkes nu af to musikere på scenen, Adrian Lawryshyn på bas og multi-instrumentalisten Christine Bougie.
www.madisonviolet.com

På plakaten indtil videre: 
Steve Earle (USA) – The Lone Bellow (USA) – Runrig (SCO) – Alan Doyle Band (CAN)– The Stray Birds (USA) – Deer Tick (USA) – Seth Lakeman (ENG) – Skerryvore (SCO) – Oysterband (UK) – Julie Fowlis (SCO) – Hayes Carll (USA) – John Fullbright (USA) – Le Vent du Nord (CAN) – We Banjo 3 (IRL) – Eivør (FO) – Eileen Ivers & Immigrant Soul (USA) – John McCusker, John Doyle, Michael McGoldrick (SCO/US/GB) – Lynched (IRL) – Folkeklubben (DK) – The Outside Track (CAN/SCO/IRL) – Chuck Brodsky (USA) – Mikael K & Klondyke (DK) – Poul Krebs med venner (DK/USA/N) – Habadekuk (DK) – Big Basco (DK/S) – Harald Haugaard Band feat. Helene Blum (DK) – HudsonTaylor (IRL) – Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion (USA) – Madison Violet (CAN)

Tønder Festival, 28. – 29. – 30.- 31. august 2014
Website: www.tf.dk
Facebook: https://www.facebook.com/tonderfestival
Twitter: Tønder Festivall
Spotify playlists: “Tønder Festival 2014 – more names to be announced” og “Tønder Festival 40”

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts

Leave a Comment