I det samfund vi lever i, i dag, er det stort set ikke muligt at eksistere uden adgang til en computer, mobil eller tablet. Der er mange ting, hvor det efterhånden er nødvendigt at have en app eller internet for at gøre, og online, digital registrering er brugt mere end nogensinde før. Derfor er det også vigtigt, at du kan lide at bruge den computer, som du har. Det handler på mange punkter om computerens software.

Nutidens teknologi

Som sagt er man nærmest tvunget til at have en computer for at fungere i vores moderne samfund. Der findes en app for alting, og fysisk dokumentation er langsomt ved at blive en del af fortiden. Vores digitale eksistens er efterhånden lige så vigtig som vores fysiske eksistens, og det er noget, alle mennesker er nødt til at følge med til. Derudover findes der computere på alle arbejdspladser nu, fordi det jo på rigtig mange punkter er praktisk; tingene går jo meget hurtigere, når man ikke skal skrive det i hånden, og det er meget nemmere at dele det, på trods af hvor man er i verden.

Hvad er software?

Som du kan se, er det altså nødvendigt med en computer. Men hvis du skal have en computer, skal du også have software. Hvad er software egentlig? Måske har du hørt om ordet hardware før; hardware er de fysiske dele af din computer, som bygger maskinen op. Software er de digitale, ikke-fysiske komponenter, såsom programmer og styresystemer. Det er altså dele, du kan ændre på, uden fysisk at skulle ændre på din computer. Software er en fællesbetegnelse for alle de programmeringer, som en computer bruger, når du bruger computeren.

Forskellige slags software

Software er et meget bredt begreb, og det er derfor inddelt i flere andre underkategorier. Man snakker primært om tre kategorier, når man kigger på de forskellige typer af software. Den første type handler om applikationssoftware. Som navnet antyder, er det den software, vi har, når det handler om apps, computerprogrammer og browsers. Den anden type bliver kaldt systemsoftware; den kan du læse mere om længere nede. Den tredje type bliver kaldt udviklingssoftware, som består af computerprogrammeringsværktøjer, der bruges til at lave de andre to software typer.

Systemsoftware

Systemsoftware handler om det styresystem, som vores computer har. Systemsoftware bruges altså til at køre computernetværk og styresystemer, og det er noget, som er vigtigt at have styr på. Et eksempel på systemsoftware er Microsoft Windows. Microsoft Windows er faktisk en serie af styresystemer, som bliver opdateret til et nyt med nogle års mellemrum. Det første styresystem af det mærke udkom i 1985, så det er et firma, der efterhånden har meget erfaring på området, og det er blandt andet derfor, det er så populært i dag.

Vælg den rette software til dig

Ved du, hvad for en software du har? Ved du, om det er den rette for dig? Der findes flere forskellige slags software til computere, og du skal vælge den, der giver mest mening for dig i din hverdag. Software er noget, du ikke kommer udenom, så du kan lige så godt lære mere om det.